Κουβεντούλα Με Την Βαλεντίνα Τερεζίδη

Η Βαλεντίνα Τερεζίδη γεννήθηκε στην Κύπρο το 1988. Μεγάλωσε στην πόλη της Λάρνακας, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Το 2006 μετά από μια προσωπική απώλεια, η ζωή της άλλαξε ριζικά, ξεκινώντας τότε να γράφει το πρώτο της βιβλίο με τίτλο: “Αν ερχόσουνα”. Το βιβλίο κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδόσεις «Πηγή».

Μέρος Πρώτο:

1)Κυρία Τερεζίδη, αρχικά να σας ευχαριστήσω για την θετική σας απάντηση για μια κουβεντούλα στο δικό μου διαδικτυακό σπίτι. «Αν ερχόσουνα», πρόκειται για ένα αισθηματικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Βρίσκετε πως η συγγραφή σε αληθινά γεγονότα, κάνει το αποτέλεσμα πιο ρεαλιστικό; Επίσης, υπάρχει κάτι μέσα στην ιστορία, που είναι καθαρά δικό σας δημιούργημα;

Εγώ σας ευχαριστώ, είναι χαρά μου και τιμή μου. Το πρώτο μου βιβλίο ‘’Αν ερχόσουνα’’ πρόκειται για μια αληθινή ιστορία όπως ήδη γνωρίζετε, βιώματα και καταστάσεις όπου έζησα η ίδια. Το να αποτυπώσω σε ένα χαρτί εικόνες που έμειναν χαραγμένες στο μυαλό μου και συναισθήματα όπου η ίδια ένιωσα θεωρώ πως βοήθησε πάρα πολύ στο να καταφέρω να δείξω στο κάθε αναγνώστη την ιστορία, σαν να τη κοιτούσε μέσα από τα δικά μου μάτια. Αν δεν βιώσεις εσύ ο ίδιος κάποιο γεγονός δεν μπορείς πάντα και να το κατανοήσεις. Για αυτό και προσπάθησα να μεταφέρω με όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσα τη κάθε εικόνα απ’ το μυαλό μου όπως και το κάθε μου συναίσθημα ακριβώς όπως τα θυμάμαι. Έπρεπε να είμαι ειλικρινείς με τη γραφή μου ώστε να καταφέρω να βγάλω τα συναισθήματα μου μέσα από τον ίδιο τον αναγνώστη.

2)Ο έρωτας, η ευτυχία, η μοίρα, τα λάθη, το απρόσμενο είναι κύρια συστατικά θα έλεγε κανείς, για την εξέλιξη της ιστορίας. Πόσο πιστεύετε εσείς στην μοίρα; Στον έρωτα; Πιστεύετε πως μπορούμε οι άνθρωποι να αντέξουμε τα πάντα για έναν έρωτα;

Δεν μπορώ να πω πως πιστεύω στη μοίρα. Αυτό όμως που πιστεύω είναι πως τη ζωή μας τη καθορίζουμε εμείς οι ίδιοι μέσα από τις επιλογές μας. Άλλες μικρές και άλλες μεγάλες. Μια λάθος επιλογή μπορεί να σε βάλει σε άλλο μονοπάτι, να αλλάξει τη πορεία της ζωής σου, και ίσως όχι μόνο της δικής σου. Οι επιλογές και οι αποφάσεις οι δικές μας χαράζουν το δρόμο που θα διανύσουμε. Υπάρχει ο έρωτας; Ο κάθε άνθρωπος θα σου περιγράψει τον έρωτα όπως ο ίδιος ένιωσε, μέσα από τις δικές του εμπειρίες. Δεν ερωτευόμαστε όλοι οι άνθρωποι με την ίδια τάση,  το ίδιο πάθος. Όπως δεν αγαπάμε όλοι οι άνθρωποι με την ίδια δύναμη. Πιστεύω στον έρωτα ναι, ο έρωτας όμως μεταλλάζεται δεν παραμένει στην ίδια ένταση για πάντα. Παίρνει μια άλλη μορφή στο πέρασμα του χρόνου, όπου εγώ προσωπικά χαρακτηρίζω ‘’Βαθιά αγάπη’’. Για αυτό και πιστεύω πως ο πιο δυνατός έρωτας είναι και ο ανεκπλήρωτος, δεν διάνυσε το πέρασμα του χρόνου ώστε να χάσει την ένταση του. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, υπάρχουν άνθρωποι που θα έδιναν και τη ζωή τους για έναν έρωτα. Πιστεύω πως ανήκω και εγώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

4)Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο στο βιβλίο σας; Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αντιληφθεί ο αναγνώστης; Βρίσκετε τον εαυτό σας να συγκινείται μέσα από αυτό το μυθιστόρημα;

Το κεφάλαιο με το πατέρα μου, όσες φορές και αν το συναντήσω μπροστά μου με συγκινεί και με ταράζει με την ίδια ένταση κάθε φορά, για αυτό και το αποφεύγω. Είναι πολλά τα μηνύματα που θα ήθελα να δώσω, αν και νομίζω πως το ίδιο το βιβλίο, η ιστορία από μόνη της διδάσκει πολλά. Κάποιο απ’ αυτά είναι πως ο κάθε ένας από μας κουβαλάει πολλά μέσα στη ψυχή του, και αν εμείς δεν βιώσαμε τα δικά του βήματα δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε. Πίσω από κάθε μας πράξη υπάρχει και μία αιτία, απλά πολλές φορές ξεχνάμε να την ψάξουμε. Όπως και πίσω από τα μάτια μας ο κάθε ένας από μας κρύβει τη δική του άβυσσο, το δικό του ‘’Γολγοθά’’.

5)Αν ήμουν ένας αναγνώστης που δεν σας γνώριζε προσωπικά και ούτε έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο σας και απλώς σας γνωρίζω τώρα, τί θα μου λέγατε για να με πείσετε να διαβάσω το βιβλίο σας;

Το ‘’Αν ερχόσουνα’’, είναι μία αληθινή ιστορία. Πρόκειται για μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν σε μία κοπέλα όπου στα 17 της χρόνια ήρθε αντιμέτωπη με το χειρότερο της εφιάλτη. Μέρες και νύχτες που υιοθέτησε η κόλαση. Θα δείτε τον έρωτα να εισβάλλει στη ζωή της σώζοντας και σκοτώνοντας τη την ίδια στιγμή. Μια αγάπη που παρά τα εμπόδια που συναντάει, παραμένει ζωντανή παλεύοντας να αγγίξει την ευτυχία. Θα βιώσετε μαζί της μια σειρά γεγονότων όπου θα σας συγκινήσει, θα σας θυμίσει πως είναι ο έρωτας, πως είναι να ονειρεύεσαι και να ψάχνεις να βρεις την ευτυχία που θα σε λυτρώσει. Η πρωταγωνίστρια του πρώτου μου βιβλίου ‘’Αν ερχόσουνα’’ λέγεται Βαλεντίνα Τερεζίδη. Και είμαι εγώ!

6)Αυτή τη περίοδο γράφεις κάποιο άλλο βιβλίο;

Ναι, γράφω το επόμενο μου βιβλίο ‘’Ρεγγίνα, το ταξίδι στο Positano’’. Διαδραματίζεται στη μοναδική και πανέμορφη νότια Ιταλία , συγκεκριμένα σε έναν επίγειο παράδεισο, το Ποζιτάνο όπου βρίσκεται στην ακτογραμμή του Αμάλφι. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Έναν έρωτας που γεννιέται σαν να τον ξέβρασε το κύμα. Μυστικά που βγαίνουν στην επιφάνεια να συγκλονίσουν. Είναι μια ιστορία όπου θα συναρπάσει και θα σας ταξιδέψει υπό τη ζεστασιά του ήλιου σε αρώματα θαλασσινά.

Μέρος Δεύτερο:

  • Όσον αφορά το βιβλίο μου ξεκίνησα να γράφω χωρίς να το καταλάβω, τα συναισθήματα μου, τις σκέψεις μου. Στη πορεία κατάλαβα πως γράφοντας σε ένα χαρτί η γραφή έγινε ο ψυχαναλυτής μου. Πίστευα πως για να ξεπεράσω όσα με σημάδεψαν έπρεπε να δω κατάματα την αλήθεια. Να την αντιμετωπίσω.  Προτού το καταλάβω άρχισα να γράφω το βιβλίο της ζωής μου. Έγραφα μανιωδώς, έφερνα στο προσκήνιο του μυαλού μου όλα όσα προσπαθούσα να ξεχάσω. Η καρδιά μου αιμορραγούσε όσο την ψαχούλευα, βρήκα και θυμήθηκα ακόμη και πράγματα που είχα ξεχάσει. Ξέθαψα γεγονότα όπου είχα καταχωνιάσει βαθιά μέσα μου και τα έσυρα με φόρα μπροστά στα μάτια μου. Υπήρχαν αλήθειες όπου κανείς άλλος δε γνώρισε, τότε βρέθηκα σε ένα μεγάλο δίλημμα, να κρατήσω αυτό το βιβλίο για εμένα η να τα βγάλω όλα στο φως; Το σκέφτηκα ξανά και ξανά, μέχρι που πήρα την απόφαση να κάνω αυτό το μεγάλο βήμα. Δεν μετανιώνω, αντιθέτως, είμαι ευγνώμων σ’ αυτό το βιβλίο, αλλά και στον Εκδοτικό Οίκο Πηγή όπου μου έδωσε φτερά για να πετάξω στο κόσμο της συγγραφής. Σήμερα γράφω το δεύτερο μου βιβλίο όπου είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και θα συνεχίσω να γράφω καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου.
  • Οι ήρωες της ιστορίας θα έλεγα πως ο κάθε ήρωας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και είναι όλοι τους υπαρκτά πρόσωπα.
  • Με χαροποιεί όταν βλέπω πως το βιβλίο μου αγαπιέται από το κοινό. Τα μηνύματα που λαμβάνω, τα σχόλια που διαβάζω. Με συγκινούν πάρα πολύ και επιβεβαιώνουν πως πήρα τη σωστή απόφαση. Είναι σημαντικό για το συγγραφέα να ξέρει πως κατάφερε να βγάλει έντονα συναισθήματα μέσα από τον αναγνώστη κάνοντας τον να  ‘’Νιώσει’’.  Αν η συγγραφή μου καταφέρει και αγγίξει τις καρδιές του αναγνωστικού κοινού και γίνει αγαπητή, θα είναι για μένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
  • Ο κόσμος των βιβλίων μας κάνει πλούσιους. Μας ταξιδεύει. Μας χαρίζει συναισθήματα. Εικόνες του μυαλού που απλώνονται απ’ την ίδια μας τη φαντασία. Συνήθως, μας ελκύει να διαβάσουμε ότι έχει ανάγκη η ψυχή μας. Κάποιοι άλλοι πάλι βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα από τα βιβλία. Είναι σαν καθρέφτες, βλέπεις, μα κρατάς ότι φιλοξενείς μέσα σου.
  • Πιστεύω πως οι συγγραφείς θα έπρεπε να γράφουν μέσα απ’ τη ψυχή τους δίχως φόβο. Να γράφουν αυτό που θα ήθελαν να διαβάσουν. Να αφεθούν ώστε να βρεθούν εκεί που θέλει να τους πάει το μυαλό κι΄ η καρδιά. Μα πάνω από όλα; Να είναι ‘’Αυθεντικοί’’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: